Ποινή-κίνητρο για όσους επιθυμούν να μαρτυρήσουν εναντίον των εμπόρων

Categories: Criminal Law

Mία από τις πιο ελαφριές ποινές που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε υποθέσεις προμήθειας ναρκωτικών επέβαλε χθες το Κακουργιοδικείο Λάρνακας σε δύο πρόσωπα, τους Μ.Γ., 32 χρονών, και Ι.Ε., 22 χρονών, από τη Λάρνακα, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι μετά από δική τους παραδοχή σε κατηγορίες συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, κατοχής ναρκωτικών με σκοπό την προμήθεια σε άλλα άτομα και προμήθεια ναρκωτικών από άλλο πρόσωπο.

Ο 32χρονος, που αντιμετώπιζε μόνο την κατηγορία της συνωμοσίας (αρχικά αντιμετώπιζε κι άλλες κατηγορίες, οι οποίες όμως στην πορεία αποσύρθηκαν), καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση, ενώ ο 22χρονος, ο οποίος εκτός από την κατηγορία της συνωμοσίας αντιμετώπιζε επιπλέον και κατηγορίες κατοχής ναρκωτικών με σκοπό την προμήθεια και την προμήθεια από άλλο πρόσωπο, καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση. Η ποινή μετρά από την ημέρα σύλληψης των δύο κατηγορουμένων, στις 25 Μαΐου 2019, αφού έκτοτε τελούσαν υπό κράτηση στις Κεντρικές Φυλακές. Ως εκ τούτου, ο 32χρονος αναμένεται να αποφυλακιστεί σε περίπου εννέα μήνες. Οι δύο κατηγορούμενοι συνελήφθησαν στην επαρχία Λάρνακας μεταφέροντας περίπου 1,5 κιλό κοκαΐνη. Μετά τη σύλληψή τους συνεργάστηκαν με τους ανακριτές της ΥΚΑΝ Λάρνακας, κατονόμασαν τον «εγκέφαλο» της υπόθεσης, εναντίον του οποίου εκκρεμεί εδώ και καιρό ένταλμα σύλληψης. Πρόκειται για άτομο γνωστό στην Αστυνομία για την εμπλοκή του σε σοβαρές ποινικές υποθέσεις του παρελθόντος, ο οποίος παραμένει άφαντος. Μετά την εξέλιξη αυτή, οι δύο κατηγορούμενοι εντάχθηκαν και στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Η υπόθεση για την οποία επιβλήθηκαν χθες ποινές πρόκειται για μία από τις σοβαρότερες προμήθειας κοκαΐνης που αποκάλυψε τα τελευταία χρόνια η ΥΚΑΝ Λάρνακας.

Θετική αντιμετώπιση

Επιβάλλοντας τις ποινές φυλάκισης, το Κακουργιοδικείο τόνισε τη σημασία που είχε η παραδοχή των κατηγορουμένων στο δικαστήριο και κυρίως η συνεργασία που επέδειξαν με τις ανακριτικές αρχές. «Τέτοιες συνεργασίες πρέπει να αντικρίζονται θετικά από το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, ώστε να δίνεται ένα σοβαρό κίνητρο σε όσους επιθυμούν να δώσουν μαρτυρία εναντίον των εμπόρων ναρκωτικών. Παράλληλα, τέτοιες συνεργασίες υποσκάπτουν τις σχέσεις μεταξύ των συνωμοτών σε υποθέσεις ναρκωτικών. Σίγουρα, εάν δεν λαμβανόταν σοβαρά υπόψη ο βαθμός της συνεργασίας των δύο κατηγορουμένων με την Αστυνομία, οι ποινές που θα τους επιβάλλονταν θα ήταν μεγαλύτερες», τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Νίκος Σάντης, ο οποίος παρατήρησε πως δεν μπορεί να υποβιβαστεί η σοβαρότητα των αδικημάτων, από την άλλη όμως η ποινή θα πρέπει να αντανακλά την επιείκεια που πρέπει να επιδεικνύεται σε αυτούς τους ανθρώπους. Την υπόθεση για την κατηγορούσα αρχή χειρίστηκε η Άντρη Κωνσταντίνου, ενώ για την υπεράσπιση των κατηγορουμένων εμφανίστηκε το δικηγορικό γραφείο Δημητρίου & Δημητρίου ΔΕΠΕ.

Ποινή-κίνητρο για όσους επιθυμούν να μαρτυρήσουν εναντίον των εμπόρων

Leave Comments